Thursday, 22 September 2011

GELINYA.......

Ramai manusia yg takut, geli dan jijik dengan lipas kn. Budak bilik aku sampai terjerit2 kalau nmpk lipas, mgalahkn nmpk hantu. ada sesetengah 2 smpai naik atas kerusi meja kalau nmpk lipas. isk3.. tp ada jugak bdk bilik aku yg taksud bila jupa lipas, automatik dia cari something (mostly paper) nk pukul lipas.. Tp korng pernah fikir x betapa speselnya lipas nie. jom kita buat survey cikit..


09 COCKROACH 20 Fakta Menarik Tentang Lipas
  1. Nama lipas atau dalam Bahasa Inggeris cockroach berasal daripada perkataan Sepanyol “cucaracha” yang membawa maksud serangga gila.. haha
  2. Seekor lipas boleh menahan nafas selama 40 minit.. wow
  3. Seekor lipas boleh hidup 3-4 minggu walaupun kepala dia dah putus.
  4. Kalau berlaku peperangan nuklear, lipas adalah satu-satunya makhluk yang boleh hidup.
  5. Lipas mempunyai darah berwarna putih.
  6. Kebanyakkan lipas boleh terbang tapi bukan kesemuanya.
  7. Lipas yang paling besar di dunia adalah Macropanesthia rhinocerus berasal daripada Australia yang beratnya adalah 50gram.
  8. Lipas goreng adalah makanan yang biasa di Cambodia.
  9. Lipas makmal betina boleh menghasilkan anak tanpa bantuan lipas jantan dan anak-anak dia semua betina.
  10. Lipas anak hanya perlu mengawan sekali dan mampu menghasilkan anak sepanjang hidupnya.. hohoho
  11. Agak mustahil untuk menangkap seekor lipas sebab dia ada rambut-rambut halus yang boleh mengesan angin daripada pergerakkan apa-apa yang menghampirinya.
  12. Semasa perang di Vietnam, tentera Amerika menggunakan lipas untuk mengenal pasti askar-askar komunis yang menyamar sebagai petani.
  13. Lipas ada gigi di dalam perutnya.
  14. Lipas yang dilumatkan boleh boleh membantu menghilangkan kesan bisa jika dilumurkan pada tempat tu.
  15. Lipas boleh menukar arah sebanyak 25 kali dalam masa satu saat.
  16. Kalau lipas patah kaki, kaki itu boleh tumbuh semula.
  17. Lipas bernafas melalui bahagian tepi badannya dan bukan melalui hidung.
  18. Lipas hanya ada 6 kaki tapi memiliki 18 lutut.. hohoho
  19. Lipas boleh berlari sepantas 3 batu sejam,
  20. Lipas dikatakan menghabiskan 75% masa sehari dengan hanya duduk tanpa buat apa-apa.. pemalas

so after this kalau korng jupa lipas, pastikan korng tangkap hidup2 then buat kaji selidik tentangnya and check samaada fakta nie betul or x k..




SELAMAT MENGKAJI LIPAS''

7 comments:

miss nailofar... said...

UNFAIR!!!

MOHD FAHIMI AB. RASHID said...

apa yg unfair nya??

nulhazwany abdul malik said...

gedik la takut lipas. tak adventure. hehe...
bukan dia makan orang pun. hihik ^^

MOHD FAHIMI AB. RASHID said...

tau xpe..
dia xmkn org tp dia mkn mknanan org.
huhu..

miss nailofar... said...

lipas kawan saya..saya suke lipas..nak buat jadi pet lah..oke x?

MOHD FAHIMI AB. RASHID said...

gud2...
nant leh jd mcm oggy.
selalu jd mangsa lipas.
'nailofar dan lipas-lipas'
--> versi melayu

Farhan Ismail said...

yuks..!! haha