Wednesday, 30 March 2011

BeSt Tdur SelePas SubuH daN AsaR??



Hukum Tidur Selepas Waktu Subuh :

Sabda Nabi:
Maksudnya:berpagi-pagilah(subuh)dalam mencari rezeki,sesungguhnya berpagi-pagi itu adalah keberkatan dan kejayaan.(riwayat oleh at-Tabarani dalam al-Awsath)

Abdullah Ibnu Abbas (Ibnu Abbas) telah melihat anaknya tidur diwaktu Subuh. Maka dikatakan kepada anaknya:

“Bangun! Apakah kamu tidur diwaktu rezeki dibahagi-bahagikan?

Di dalam riwayat lain pula,sebagaimana yang diriwayatkan oleh ashab as-Sunan yg empat dan Ibn Hibban dalam Sohihnya, Nabi melewati anaknya Fatimah radiallah anha yang sedang berbaring pada waktu Subuh, maka Baginda bersabda:

Wahai anakku, bangunlah dan hadaplah rezeki Tuhanmu, dan janganlah engkau jadi dari kalangan org yang lalai, sesungguhnya Allah membahagikan rezeki manusia di antara terbit fajar hingga terbit matahari.’ (Diriwayatkan al-Baihaqi)

maka dengan sebab ini para fuqaha menetapkan hukum makruh tidur selepas subuh.

‘Dimakruhkan tidurmu -wahai mukallaf- selepas solat Subuh, kerana waktu itu adalah waktu mencari rezeki dan berusaha (syara’ dan ‘uruf) di sisi org yg beraqal.’(dinukilkan oleh Imam as-Safarini)


Hukum Tidur Selepas Waktu Asar :

Dalam kitab Miskatul Masabih ada disebutkan:
Tidur sedikit di waktu tengahari tidaklah dikeji. Rasulullah saw ada juga melakukannya. Ini dapat mengimbangi kekuatan tubuh badan setelah bertahajud di malam hari.

Ibn Qaiyim menambah:

“Tidur di siang hari amat dikeji kerana ia akan mewarisi penyakit kebengkakkan (muka kelihatan sembab dan tidak bercahaya) malapetaka, merosakkan warna kulit, menimbulkan penyakit radang limpa, melemahkan urat saraf dan melemahkan syahwat. Sekeji-keji tidur ialah ketika awal hari (matahari terbit) dan terlebih keji lagi ialah tidur di akhir siang hari (selepas Asar).”

Setengah ulama mengatakan:

“Sesiapa yang tidur selepas Asar sehingga terganggu kewarasannya maka janganlah ia mencaci selain daripada dirinya sendiri.

Dengar lah ape yg diperkatakn oleh ust kazim yang mana siapa yg tidur selepas asar especially pada kaum hawa.....



**Adoi... Pedih2.... menusuk kalbu..
**aku juga pernah alami selepas bangun tidur, time 2 dh pukul 8.00, so aku nk g mandi coz dh lewat nk g kelas, tp rupa-rupanya pukul 8.00 mlm...adoi... teruk-teruk...
**korang pernah alami?? sila share(komen) kalau sudi..

Wednesday, 23 March 2011

Sebatian KIMIA dan keunikan SEMUT

SEKALI pandang, semut adalah sejenis makhluk kecil yang tidak memberikan apa-apa manfaat dalam kehidupan manusia.

Namun begitu, makhluk kecil ini mendapat perhatian istimewa dalam agama Islam sehinggakan di dalam kitab suci Al Quran sendiri ada suatu surah khas yang dinamakan semut iaitu Surah al-Naml.

Kehidupan semut juga agak unik. Bayangkan bagaimana beribu-ribu ekor semut di dalam koloni mereka dapat mengenali antara satu sama lain.

Pernahkah kita memerhatikan pergerakan semut sewaktu ia berjalan dan berjumpa semut lain. Semut-semut seakan-akan bercium atau bersentuhan antara satu sama lain. Seolah-olah mereka kenal antara satu dengan yang lain di dalam sebuah kumpulan semut yang berjumlah puluhan ribu pada satu-satu masa. Ahli kimia dan biologi telah bergabung untuk merungkai misteri dan rahsia di sebalik keunikan serangga jenis semut ini yang tidak dipecahkan sejak berabad-abad lamanya.

Saintis kimia dan biologi berusaha untuk menemukan sejenis sebatian kimia yang tersimpan di dalam jasad semut yang membolehkan mereka berinteraksi, kehidupan mereka yang tersusun, teratur, tekun dan juga berdisiplin dalam menjalankan kehidupan sebagai seekor semur di alam ini.

Saintis di Eropah dan Finland telah membuat kesimpulan awal bahawa sejenis semut yang dikenali sebagai Formica exsecta memiliki sebatian kimia campuran alkena dan komposisi setiap sebatian kimia jenis alkena tersebut adalah unik dan berbeza antara satu dengan yang lain.

Kajian awal tentang tingkah laku semut yang dijalankan menunjukkan bahawa, perubahan kecil yang dilakukan ke atas komposisi sebatian kimia yang dimiliki ooleh semut akan memberikan reaksi dan tingkah laku berbeza bagi setiap semut tersebut.

Menurut Stephen Martin dari Universiti Sheffield United Kingdom, mekanisme komunikasi dan interaksi antara beberapa koloni semut dalam kategori atau spesies yang berlainan adalah satu fenomena unik yang cuba dikaji oleh saintis.

Kumpulan penyelidik yang diketuai oleh beliau memulakan penelitian dengan melihat tingkahlaku semut-semut dari satu koloni yang sama dengan meletakkan telur-telur mereka di dalam sarang koloni semut yang lain. Mereka ingin mengkaji mengapa situasi tersebut berlaku.

Selain itu, satu lagi fenomena yang cuba untuk difahami oleh saintis ialah tentang bagaimana semut-semut ini mampu mengenali ribuan semut lain di dalam sarang dan koloni mereka, namun akan mula bertindak agresif dan menyerang kumpulan semut yang datang dari koloni lain.

Hipotesis awal menunjukkan sebatian kimia yang ada pada semut ini mempengaruhi setiap tindak-tanduk semut.

Semut yang dipilih untuk kajian ini ialah jenis Formica execta yang merupakan spesis terbaik untuk mengkaji komposisi kimia yang dimiliki oleh koloni semut bagi memecahkan rahsia komunikasi serangga ini menurut Profesor Stephen Martin.

Spesies F.execta menghasilkan sebatian campuran kimia alkana dan alkena, dan untuk mengetahui rahsia ini semut merupakan serangga yang paling baik untuk tujuan tersebut.

Seorang lagi saintis kimia dari Universiti Keele, United Kingdom iaitu Profesor Falko Drijfthout menggunakan Gas Chromatography Mass Spectrometry untuk mempelajari profil alkena yang terhasil dari setiap koloni semut.

Dalam kajian beliau, Drijthouft menemui dalam satu koloni, profil alkena hampir sama dengan semua semut yang lain yang menunjukkan bahawa mereka menggunakan hanya alkena dan bukan alkana untuk melihat koloni musuh yang cuba menyusup masuk dalam koloni mereka.

Salah satu kaedah uji kaji yang dijalankan ialah dengan mencelup semut yang diambil dari satu koloni ke dalam bahan kimia heksana iaitu sejenis pelarut universal untuk memecahkan komposisi bau berasaskan alkena yang sedia ada pada badan semut tersebut.

Selepas dineutralkan menggunakan heksana, semut tadi kemudiannya direndam pula ke dalam alkena dan diletakkan semula ke dalam koloninya yang sama.

Dari pemerhatian pengkaji, semut tadi kemudiannya terus diserang oleh semut-semut lain walaupun ia datang dari kumpulan atau koloni yang sama.

Uji kaji lain pula dilakukan dengan menggunakan alkena-alkena jenis berlainan untuk koloni semut yang sama dan keputusanjelas menunjukkan sebatian kimia alkena yang berbeza akan membuatkan kumpulan semut ini tidak dapat mengenali ahli koloni mereka sesama sendiri.

Menurut Martin, penemuan awal, kajian ini adalah sangat penting bagi kumpulan saintis dalam mempelajari biologi dan kimia koloni serangga yang telah mengkaji tentang keunikan kehidupan semut.

Ia seolah-olah memberikan satu petanda atau kod-kod tertentu kepada semut dalam berkomunikasi dan interaksi sesama mereka.

Penemuan sebatian kimia jenis alkena di dalam semut mungkin boleh diaplikasikan dalam penciptaan teknologi terkini sistem pengecaman yang semakin hari semakin kompleks.

Teknologi sistem pengecaman manusia umpamanya menjadi semakin penting apabila saban hari kita dikejutkan dengan berita-berita penjenayah yang gagal dikesan dengan teknologi yang sedia ada.

Kemungkinan penyelidikan Profesor Stephen Martin dan Falko Drijftout tentang komposisi kimia di dalam serangga semut dapat dimanfaatkan untuk tujuan tersebut. Banyak kemungkinan yang boleh berlaku dalam dunia sains dan penyelidikan.



**uniknya semut kn..
**cuba korang bayangkn kalau manusia pon kena buat mcm nie bila berjumpa? huhuhu..

CaRa-caRA hiLANGkn B0RiNg


hari nie, aku nk share seketul dua tips hilangkn boring.
so, korng boleh cuba jika boring datang melanda diri korng..


CARA 1
Hantuk kepala pada dinding dengan kekerapan 130 kali dlm tempoh 5 saat. Gerenti korang akan lupa terus apa makna boring.

CARA 2
Boring mempunyai sedikit pertalian dgn baring. Jadi, bila korang boring maka pergilah baring, lama-lama tentu hilang boring.

CARA 3
Orang tak pernah merasa boring ketika mengumpat. Jadi, bila boring maka mengumpatlah walaupun secara solo.

CARA 4
Mandi adalah cara terbaik untuk menghilangkan boring. Kalau tak berjaya juga, korang mandilah sampai boring.

CARA 5
Baca saja majalah² yg kelakar gila yg boleh buat korang gelak sakan. Kalau masih tak boleh menghilangkan boring korang, maknanya korang ni memang seorang yg MEMBORINGKAN.


So ini sahaja tips untuk hari nie..
selamat mencuba..

*sila komen jika korng (terbuka kepada semua peringkat umur) ada tip yg boleh dikongsi..

Saturday, 19 March 2011

BeauTY of MaTH


1 x 8 + 1 = 9
12 x 8 + 2 = 98
123 x 8 + 3 = 987
1234 x 8 + 4 = 9876
12345 x 8 + 5 = 98765
123456 x 8 + 6 = 987654
1234567 x 8 + 7 = 9876543
12345678 x 8 + 8 = 98765432
123456789 x 8 + 9 = 987654321



1 x 9 + 2 = 11
12 x 9 + 3 = 111
123 x 9 + 4 = 1111
1234 x 9 + 5 = 11111
12345 x 9 + 6 = 111111
123456 x 9 + 7 = 1111111
1234567 x 9 + 8 = 11111111
12345678 x 9 + 9 = 111111111
123456789 x 9 +10= 1111111111



9 x 9 + 7 = 88
98 x 9 + 6 = 888
987 x 9 + 5 = 8888
9876 x 9 + 4 = 88888
98765 x 9 + 3 = 888888
987654 x 9 + 2 = 8888888
9876543 x 9 + 1 = 88888888
98765432 x 9 + 0 = 888888888

Brilliant, isn't it?




And look at this symmetry:

1 x 1 = 1
11 x 11 = 121
111 x 111 = 12321
1111 x 1111 = 1234321
11111 x 11111 = 123454321
111111 x 111111 = 12345654321
1111111 x 1111111 = 1234567654321
11111111 x 11111111 = 123456787654321
111111111 x 111111111=12345678987654321
________________________________________________
 
Now, take a look at this...

101%

From a strictly mathematical viewpoint:

What Equals 100%?


What does it mean to give MORE than 100%?

Ever wonder about those people who say they are giving more than 100%?

We have all been in situations where someone wants you to
GIVE OVER 100%.

How about ACHIEVING 101%?


What equals 100% in life?

Here's a little mathematical formula that might help answer these questions:

If:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Is represented as:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26.

If:

H-A-R-D-W-O-R- K


8+1+18+4+23+15+18+11 = 98%

And:

K-N-O-W-L-E-D-G-E


11+14+15+23+12+5+4+7+5 = 96%

But:


A-T-T-I-T-U-D-E


1+20+20+9+20+21+4+5 = 100%

THEN
, look how far the love of God will take you:

L-O-V-E O-F G-O-D

12+15+22+5+15+6+7+15+4 = 101%

Therefore, one can conclude with mathematical certainty that:

While Hard Work and Knowledge will get you close, and Attitude will! get you there, It's the
Love of God that will put you over the top!

Tuesday, 15 March 2011

Erti SeBuah Kehidupan

mlm nie aku duk usha2 youtube.
then aku terbukak video nie..
astaghfirullahalazim...
korng tgk lh sendiri..
 

kejamnya manusia....
nie ke hukuman ke atas seekor kucing kerana mencuri ikan??
apa hak manusia untuk mhukum binatang?
MALAIKAT??? ULAMA?? OR WHAT????

tapi dengan kebesaran ALLAH S.W.T.
kucing nie sembuh dan boleh berjalan walaupun tanpa 2 kakinya.
n aku respect pada yg menjaga n merawat kucing nie..

walaupun kucing nie xde 2 kakinya,
tp ia gigih untuk teruskan hidup.
ia gigih untuk bjalan semula..

hargailh kehidupan ini...
n tabahlah hadapi dugaan..
sememangnya ALLAh xkn mguji hambaNYA
lebih dr kemampuan hambaNYA itu..

Sunday, 13 March 2011

KISAH MALAM 13 MARCH 2011

DETIK 8 P.M, 13 MARCH 2011...

Aku n the gang ada performance..

GUESS WHAT???

huhuhu..
aku n the gang ada performance erobik lh..
kat DATARAN CENDEKIWAN uitm shah alam.

Tajuk tema kali nie KEBUDAYAAN..
so korang fikir2 lh klu 
KEBUDAYAAN, CHEMICAL MOVEMENT and EROBIK 
digabung menjadi satu..
pergh... memang MANTAP.

Tp ALHAMDULILAH mendapat sambutan
Dekan FKK n timbalannya pon join k..
Lecture2 lain jgn ckp lh..
MANTAP gitu...

Erobik nie sempena GO GREEN 2011..
 
 
 
so adalh bukak boots, jualan, pameran, n yg best
MOVIE FKK MENJERIT..
 
So aku nk attach lh setandan dua gmbr time 2.
tp gambar time erobik blom ada lg..
aku blom ambik dgn kwn aku..

nie madam miradatul yg TERBAIK..
dia tgah menguji kehebatan beliau letak telur atas mentol in 90 sec k..

nie sebahagian geng erobik aku..
After erobik, madam belanja makan..
SUKA2 ;P
yg pai 2, madam buat sendiri k..
Sedap gler...

Nie Chemi_car.
kete 2 digerakkan dgn mengunakan tanah + chemical, Bkn bateri k..
yg kat belakang 2 Madam Miradatul. 
 
Nie Geng2 Erobik aku yang SENGAL2

So nie lh Setandan Dua gambar k..
gmbr aku xde pon kn..
Aku xsuka Publisiti..
HUHU..


*THANX 2 madam MIRADATUL NAJWA.
*THANX 2 geng2 erobik yg SENGAL.
**p/s: Klu ada apa2 event, jemputlh ktong untuk erobik k..


Wednesday, 9 March 2011

bila aku buat PROJEK!!

so agak2 korng, apa projek aku buat???
TUT....TUT.....


nama projek aku
'LEADING YOUR WAY TO CHEMICAL ENGINEERING'

projek nie nk kenalkn FKK aku kat budak2 sek men yg bkal smbung pelajaran.
so aku n the gang decide buat kat sek men sri mersing.
byk gak ar problem luaran dan dalaman timbul..
PENING2..
tp ok lh, ktorg dpt handle all problem dgn SEJUK.
nama pun leadership kn..
huhu..

so aku nk attach seketul dua gambar yg aku snap time program 2..


nie lh budak2 SMK sri mersing yg ktorg buli.

 time group aku handle buat pelan sekolah idaman diorg

nie pulak time buat 'balancing paper'

 time buat demo

nie time anak2 buah aku berebut buka hamper yg diorg menang.

nie pulak time bahagi harta kutipan dari projek ktorg


So nielh yg beberape ketul 2 k.
aku malas nk upload byk2.

so kesimpulannya program nie berjaya.
msk paper KOSMO, SINARAN HARIAN JOHOR & UTUSAN k.
famous tul rasanya..
huhu..

Projek ktorng nie akan diteruskan lagi sem depan.
tp dh jd under MPP plak.
MPP 2 berminat dgn projek nie..
huhu..

so next destination  daerah ENDAU
so budak2 sek daerah ENDAU get ready k.
tp next sem lh.
hahahah...

by the way thanx 2 all committees, madam miradatul, miss shikin, en mohibah,
smk sri mersing, cikgu2, pak guard, warden n pak cik driver yg mantap.
thanx a lot u all...


''UiTM DIHATIKU''

**pada adik2 smk sri mersing 2, u all the best..
**pada yg xdpt ikut, jangan jealous or marah2, next sem ada lg k.


1st time..

Nie 1st time ar aku buat blog..
so aku xtau lg nk tulis apa untuk 1st time nie.

 so aku cite ckit ttg diri aku lh k.
aku nie masih belajor lg..
kat uitm shah alam je..
jd budok kejuruteraan kimia je..
now bru part 6, ada 2sem lg..

hidup aku simple,
n dkelilingi dgn awek2..
tp bakal wife ada 1 je..
aku nie mcm kasonova lh ckit.
huhu...

Gambar:  Time gedik2